Η ιστορία του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου

Η ίδρυση

Η ιδέα για την ίδρυση του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου (Σ.Ο.Χ.) γεννήθηκε το χειμώνα του 1980 σε ένα στρατόπεδο του Βόλου από δύο φίλους που υπηρετούσαν μαζί, τον αείμνηστο και ισόβιο πρόεδρο του Ομίλου Γιώργο Ραυτόπουλο (1956 – 2013) και το ιδρυτικό μέλος (και πρώτο γενικό γραμματέα του Ομίλου) Γιώργο Σιβρή. Η υλοποίηση της ιδέας αυτής πραγματοποιήθηκε το 1982 και το 1983 ο Όμιλος εντάχθηκε στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ως τακτικό μέλος της.

Τα εντευκτήρια

Το πρώτο εντευκτήριο του συλλόγου παραχωρήθηκε στις αρχές του 1983 από ένα άλλο ιδρυτικό μέλος, τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου πατέρα Σπυρίδωνα Παπαποστόλου. Ήταν ένας βοηθητικός χώρος του Πνευματικού Κέντρου της εκκλησίας στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Στη συνέχεια, από τον Οκτώβριο του 1984 φιλοξενηθήκαμε σε μια αίθουσα στον πρώτο όροφο του παλιού δημαρχείου στην οδό Μεσολογγίου 2. Εκεί οι παρτίδες μας παίζονταν μερικές φορές με τη θαυμάσια μουσική συνοδεία της Φιλαρμονικής Χαλανδρίου, που έκανε πρόβες στη διπλανή αίθουσα! Λόγω του αδυνάτου της συνύπαρξης (ίσως η φασαρία των αγώνων ενοχλούσε τη φιλαρμονική!), μας παραχωρήθηκε αργότερα μια αίθουσα στο νεότευκτο Κέντρο Νεότητας του Δήμου στο Άνω Χαλάνδρι (Δαναΐδων και Αντιγόνης, κοντά στο νομισματοκοπείο), η επονομαζόμενη και «ψυγείο» λόγω απουσίας συστήματος επαρκούς θέρμανσης. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε βασικό παράγοντα επιτυχίας στις εντός έδρας διασυλλογικές συναντήσεις, αφού οι ανυποψίαστοι αντίπαλοι δεν έβλεπαν την ώρα να φύγουν! Ακολουθεί η αναγκαστική μεταφορά μας το 1987 για μια σαιζόν σε μια αίθουσα του 4ου δημοτικού σχολείου (Αριστοφάνους και Σαλαμίνος). Τότε η ομάδα ενισχύεται με ισχυρούς σκακιστές που ενσωματώθηκαν άμεσα στο κλίμα του Ομίλου, και επιτέλους τον Μάιο του 1988, με πρωτοβουλία των μελών μας και την αρωγή του δήμου Χαλανδρίου ο Σ.Ο.Χ. νοικιάζει το δικό του εντευκτήριο στην οδό Αβέρωφ 7Α, στο οποίο έμελλε να μείνουμε δεκαπέντε χρόνια. Εκεί ζήσαμε τις μεγάλες μας στιγμές με αποκορύφωμα την άνοδό μας στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, όπου αγωνιστήκαμε το 1992 γιορτάζοντας και τα 10 χρόνια από την ίδρυσή μας. Είμαστε μάλιστα ο πρώτος σύλλογος του Χαλανδρίου που αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική Κατηγορία του αθλήματός του. Μετά την αναγκαστική, λόγω οικονομικών δυσχερειών, αποχώρησή μας από το εντευκτήριο της Αβέρωφ 7Α, ο Δήμος Χαλανδρίου μας παραχώρησε για κάποια χρόνια ένα φτωχό σε παροχές ημιυπόγειο στη γωνία Περικλέους και Σόλωνος, το οποίο λειτούργησε ανασταλτικά στις προσπάθειές μας. Τέλος μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από τον δεύτερο όροφο εμπορικού κέντρου της οδού Πλάτωνος, ο Δήμος Χαλανδρίου μας μετέφερε στο ικανοποιητικό σημερινό μας εντευκτήριο στην οδό Αβέρωφ 4, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

Η πορεία

Η φιλοσοφία του Ομίλου μας, μακριά από επαγγελματική νοοτροπία και με κατ’ εξοχήν παρεΐστικη διάθεση, που ευτυχώς διατηρούμε μέχρι τώρα, δεν ταίριαζε στην ατμόσφαιρα της Α΄ Εθνικής. Έτσι από το 1989 μέχρι το 2002 ο Σ.Ο.Χ. ήταν βασικός πρωταγωνιστής στην Β΄ Εθνική Κατηγορία με την λαμπρή εξαίρεση του 1992 και την ατυχή του 1999, όπου αγωνιστήκαμε στην Γ΄ Εθνική. Αλλά και σε εφηβικό επίπεδο έχουμε κατακτήσει το πρωτάθλημα παίδων Κ16 (κάτω των 16 ετών) Αττικής το 1999. Επίσης οι ομάδες μας έχουν διακριθεί επανειλημμένα και σε άλλες διασυλλογικές διοργανώσεις (Κύπελλο Ελλάδος, Κύπελλο Σπύρου Μπίκου, νεανικά πρωταθλήματα Αττικής κ.α.). Στη συνέχεια κάποιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, κυρίως λόγω της κόπωσης και των υποχρεώσεων της παλιάς γενιάς, έχουν οδηγήσει την ομάδα μας σε σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια. Όμως η νέα γενιά έχει αναλάβει τα ηνία και με τον ενθουσιασμό της, αγωνιστικό και οργανωτικό, καθώς και την ενεργό συμπαράσταση ορισμένων παλαιών μελών, ήδη ξαναοδηγεί τον Όμιλο σε επίπεδα ανάλογα της παλιάς του δόξας. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο Σ.Ο.Χ. έχει σταθεροποιηθεί στη Β΄ Εθνική Κατηγορία, ενώ πέρσι είχαμε τη μεγαλύτερη επιτυχία μας σε διασυλλογικό επίπεδο, κατακτώντας την τρίτη θέση στο Κύπελλο Αττικής 2020.

Το φυτώριο

Η νέα αυτή γενιά έχουμε φροντίσει να γαλουχηθεί μέσα από συστηματικές προπονήσεις παιδικών και εφηβικών κυρίως τμημάτων. Εδώ 32 χρόνια οι προπονήσεις γίνονται από τον διεθνή μαιτρ, συγγραφέα και κάτοχο πτυχίου ψυχολογίας Ηλία Κουρκουνάκη, ο οποίος είναι σε θέση να πλαισιώνει και εξωσκακιστικά την σκακιστική του διδασκαλία, εμφυσώντας στα παιδιά ένα πνεύμα που είναι σε πλήρη αρμονία με τους στόχους των πρωτεργατών του Ομίλου· δηλαδή, όχι άκριτος πρωταθλητισμός, αλλά πρωτίστως αθλητικό και ομαδικό πνεύμα, ανάπτυξη κριτικής ικανότητας, δυνατότητας υπομονής και αυτοσυγκέντρωσης και χίλιες δυο άλλες αρετές που μπορεί να διδάξει το σκάκι, ώστε να τα χρησιμοποιήσει το παιδί και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής του. Φυσικά, όταν όλα αυτά γίνουν κτήμα, οι πλέον ταλαντούχοι επιδίδονται και στον πρωταθλητισμό, απαλλαγμένοι από τους κινδύνους που αυτός επισύρει. Τα τελευταία χρόνια έχουν πλαισιώσει την προπονητική ομάδα του Σ. Ο. Χαλανδρίου και άλλοι προπονητές, που υπό τον σχεδιασμό του ΔΣ και του κ. Κουρκουνάκη υπηρετούν τη μεταλαμπάδευση της σκακιστικής γνώσης στις νεαρές ηλικίες.

Το έμψυχο δυναμικό

Ο λόγος τώρα στους σκακιστές μας, που είναι άλλωστε και οι πρωταγωνιστές της εξέλιξης του Ομίλου: Πρώτος πρωταθλητής του Ομίλου για τρεις συνεχείς χρονιές υπήρξε ο Θανάσης Αδαμόπουλος, ο οποίος όμως εγκατέλειψε νωρίς το σκάκι λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Άξιος σκακιστής της πρώτης περιόδου ήταν και ο ΥΜ Ανέστης Φάλκος, ο πρώτος ισχυρός έφηβος σκακιστής του Ομίλου. Γεννήματα θρέμματα του συλλόγου είναι ο Βασίλης Βασιλόπουλος, ο FM Βασίλης Κοτρότσος (πρωταθλητής Αττικής το 2005, πρωταθλητής Ελλάδος εφήβων Κ20 το 2004 και 2005), ο Βαγγέλης Παλαμίδας, ο Ηλίας Πετράκης και ο Γιώργος Ρίζος (πρωταθλητής Αττικής παίδων Κ14 το 1999 και εφήβων Κ20 το 2005). Γεννήματα θρέμματα του συλλόγου που τώρα αγωνίζονται αλλού, είναι ο ΙΜ Γιάννης Γεωργιάδης (πρωταθλητής Ελλάδος εφήβων Κ18 το 2004, χρυσό μετάλλιο στους μεσογειακούς αγώνες 2009, ο πρώτος σκακιστής του Ομίλου με νόρμα γκρανμαίτρ, μέλος εθνικής εφήβων), ο ΙΟ και ΥΜ Μιχάλης Πρεβενιός και ο FM Αναστάσης Τζούμπας (ισόβαθμος στην 1η θέση στο παγκόσμιο και 3η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ14 το 1992, 4η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ16 το 1993, πρωταθλητής Ελλάδος παίδων Κ16 το 1990, πρωταθλητής Ελλάδος εφήβων Κ20 το 1993, ο νεότερος ομοσπονδιακός μαιτρ στην Ελλάδα σε ηλικία 12 ετών, μέλος εθνικής ανδρών και εθνικής εφήβων). Οι σκακιστές που ενσωματώθηκαν στην ομάδα στο ξεκίνημα της λαμπρής περιόδου είναι ο ΥΜ Σπύρος Λούρης (με αξιολογότατο σκακιστικό συγγραφικό έργο, ο πρώτος προπονητής του Ομίλου – δεν αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα του Σ.Ο.Χ.), η Μπέττυ Μακρή, ο ΥΜ Θανάσης Παλαιολόγος (μέλος εθνικής Ελλάδος), ο ΟΜ Γιώργος Πασσάκος, ο ΕΜ Κώστας Χατζιώτης (πρωταθλητής Ελλάδος 1963) και ο ΥΜ Αντώνης Χατζόπουλος.

Οι παλιοί προπονητές

Έχουμε ακόμη την υποχρέωση να μνημονεύσουμε τους παλιούς προπονητές του Σ.Ο.Χ. που βοήθησαν την ομάδα με την πολύτιμη συνεισφορά τους. Είναι ο ΥΜ Σπύρος Λούρης, ο ΟΜ Γιάννης Σταματόπουλος και ο FM Γιώργος Χαλιαμάνης.

Οι παράγοντες

Ένα ιστορικό οφείλει, τέλος, και μια αναφορά στους «κουβαλητές» του συλλόγου: