Πρωταθλήματα από άλλο πλανήτη


Γερμανικό, Ρωσικό διασυλλογικό πρωτάθλημαΕνώ στην Ελλάδα χρόνια συζητάμε και αναζητούμε το βέλτιστο σύστημα διεξαγωγής των διασυλλογικών μας πρωταθλημάτων, στη Γερμανία και τη Ρωσία όχι μόνο έχουν λύσει προ πολλού τέτοιου είδους θέματα αλλά έχουν καταφέρει τα πρωταθλήματά τους να συγκεντρώνουν σχεδόν όλη τη παγκόσμια σκακιστική ελίτ και να προσελκύουν την προσοχή και το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών.  Τα συστήματα διεξαγωγής των δύο αυτών πρωταθλημάτων είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους αλλά οι λεπτομέρειές τους είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας εξασφαλίζοντας την επιτυχία.


 

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Γερμανίας
Η νικήτρια ομάδα του γερμανικού πρωταθλήματος 2010Ένας μεγάλος αγωνιστικός μαραθώνιος που αρχίζει τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται εφτά μήνες μετά, με εκατοντάδες παίκτες, ανάμεσα στους οποίους όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι GM, να παίρνουν μέρος στους αγώνες και το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η οργάνωση των αγώνων αλλά και η προβολή τους είναι υποδειγματική. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το πρωτάθλημα της ελληνικής superleague στο ποδόσφαιρο υπολείπεται σε οργάνωση της γερμανικής Schach Bundesliga. Μια ματιά στην αγγλική έκδοση της εντυπωσιακής ιστοσελίδας της διοργάνωσης, που είναι δομημένη στα πρότυπα άλλων δημοφιλών ομαδικών αθλημάτων αρκεί για να πείσει για κάτι τέτοιο.

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 16 ομάδες και οι συνθέσεις τους είναι οχταμελείς χωρίς να υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός. Οι 15 αγωνιστικές διεξάγονται με ρυθμό δύο γύρων ανά μήνα (σαββατοκύριακο) ενώ ο χώρος των αγώνων είναι 2-3 έδρες ομάδων, διαφορετικές κάθε φορά. Η συγκέντρωση τόσο πολλών κορυφαίων σκακιστών δεν μένει ανεκμετάλλευτη από τα σωματεία που φροντίζουν να διοργανώνουν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια ομιλία του Shirov στο Αμβούργο, με αναλύσεις από πρόσφατες παρτίδες του, λίγες μέρες μετά την αγωνιστική που πραγματοποιήθηκε στην πόλη αυτή.

Στο φετινό πρωτάθλημα αγωνίστηκαν 273 σκακιστές από 34 χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σύνθεση της πρωταθλήτρια ομάδας:

OSG Baden-Baden
Anand Viswanathan, Carlsen Magnus, Svidler Peter, Shirov Alexei, Bacrot Etienne, Movsesian Sergei, Adams Michael, Arkadij Pons Francisco, Nielsen Peter-Heine, Nisipeanu Liviu-Dieter, Caruana Fabiano, Gustafsson Jan, Dautov Rustem, Doettling Fabian, Schlosser Philipp, Dinger Florian, Hager Joshua Aarasch.

O Carlsen παρόλο που είχε δηλωθεί δεν αγωνίστηκε σε κάποιο αγώνα.

Το φετινό πρωτάθλημα κρίθηκε ουσιαστικά στον προτελευταίο γύρο (11 Απριλίου) όπου οι τέσσερις πρώτες ομάδες αγωνίζονταν μεταξύ τους. Οι νίκες των ομάδων από το Μπάντεν-Μπάντεν και τη Βρέμη τις έφεραν στον τελευταίο γύρο σε απόσταση ενός βαθμού που ήταν αρκετός όμως για την πρώτη να κερδίσει τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο της.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης το πρωτάθλημα 2009/2010 ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο καθώς σε κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο κατά μέσο όρο 15.000 φίλοι τους σκακιού παρακολουθούσαν τη ζωντανή αναμετάδοση των αγώνων από το ίντερνετ. Στην προσπάθειά της να κάνει τη διοργάνωση πιο ελκυστική στον κόσμο, η Schachbundesliga εισήγαγε αρκετές καινοτομίες (όπως την υποχρέωση των ομάδων να δηλώνουν τις συνθέσεις τους μερικές μέρες πριν την έναρξη του κάθε αγώνα) ενώ ετοιμάζει ακόμα περισσότερες για την επόμενη χρονιά που θα αρχίσει τον Οκτώβρη του 2010. Περιττό μάλλον να αναφέρουμε ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα για τη νέα περίοδο έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ρωσικό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

Η νικήτρια ομάδα του ρωσικού πρωταθλήματος 2010Σε αντίθεση με το γερμανικό, το ρωσικό πρωτάθλημα πραγματοποιείται με έναν πιο παραδοσιακό για το σκάκι σύστημα καθώς διεξάγεται μέσα σε εννέα συνεχόμενες μέρες (1-10 Απριλίου). Στην πραγματικότητα διεξάγονται τρία πρωταθλήματα παράλληλα, οι δύο ανώτερες κατηγορίες στους άνδρες αλλά και το γυναικείο διασυλλογικό πρωτάθλημα.

Και εδώ τα ονόματα των σκακιστών που καταφέρνει να συγκεντρώσει η κορυφαία κατηγορία είναι εντυπωσιακά. Τρεις από τις δέκα ομάδες της λίγκας φέτος είχαν μέσο όρο έλο τουλάχιστον 2700.

1. Economist-SGSEU – 1 (2704) – Wang Yue, Eljanov, Tomashevsky, Alekseev, Ni Hua, Moiseenko, Roiz, Andreikin
2. SPb Chess Fed (2700) – Ivanchuk, Svidler, Vitiugov, Movsesian, Zvjaginsev, Efimenko, Sakaev, Yemelin
3. ShSM-64 (2700) – Gelfand, Karjakin, Wang Hao, Caruana, Grachev, Riazantsev, Najer, Savchenko

Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Ivanchuk από την Αγία Πετρούπολη (SPb Chess Fed) καθώς στον προτελευταίο γύρο στο μεγάλο ντερμπι με την ομάδα της Μόσχας (ShSM-64) και ενώ είχε ήδη ένα προβάδισμα δύο βαθμών πήρε εύκολα την ισοπαλία και με τις έξι παρτίδες να λήγουν αναίμακτα πολύ σύντομα.
Αλλά και το γυναικείο πρωτάθλημα συγκεντρώνει υψηλές παρουσίες. Έτσι δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι GM Alexandra Kosteniuk και Antoaneta Stefanova, ενώ τη βασική τετράδα της πρωταθλήτριας SPb Chess Fed  αποτελούσαν οι IM Viktorija Cmilyte, GM Monika Socko, GM Ketevan Arakhamia και IM Ekaterina Atalik.

Περισσότερες πληροφορίες και αποτελέσματα: Πρωτάθλημα Ανδρών, Πρωτάθλημα Γυναικων.