Μια σκακιστική στήλη με μεγάλη ιστορία
Γράφει ο Ηλίας Παναγούλιας
Το σκάκι στις μέρες μας είναι αρκετά διαδεδομένο ως άθλημα στην Ελλάδα. Οι εγγεγραμμένοι αθλητές στο μητρώο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τους τριάντα χιλιάδες ενώ δεκάδες τουρνουά διεξάγονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα, κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα πολυπληθή – 380 συμμετοχές είχε το φετινό ανοικτό τουρνουά της Καβάλας. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της διάδοσης του σκακιού αλλά και του ενδιαφέροντος που υπάρχει για ενημέρωση πάνω στα σκακιστικά δρώμενα είναι το πλήθος των ημερήσιων εφημερίδων που έχουν μόνιμη σκακιστική στήλη με ειδησεογραφικό περιεχόμενο και όχι απλή παράθεση σκακιστικών προβλημάτων. Ο τίτλος της πιο ιστορικής στήλης αυτού του είδους δεν μπορεί παρά να αποδοθεί σε αυτήν της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”.
Η σκακιστική στήλη των “ΝΕΩΝ” γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 από τον αείμνηστο Τριαντάφυλλο Σιαπέρα, τον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση του αθλήματος και καθιέρωσε το σκακιστικό ρεπορτάζ στις εφημερίδες. Από τότε συνεχίζει αδιάκοπα την πορεία της μέχρι σήμερα. Ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας παρέμεινε συντάκτης της στήλης για περίπου δέκα χρόνια και της έδωσε την προσωπική του σφραγίδα. Κατάφερε να την κάνει ολοσέλιδη και να της εξασφαλίσει καθημερινή παρουσία στην εφημερίδα (μόνο η “Απογευματινή” είχε επίσης για ένα διάστημα ολοσέλιδη σκακιστική στήλη, αλλά αυτή ήταν εβδομαδιαία). Το περιεχόμενό της ήταν πλούσιο και περιελάμβανε εκτός από ειδήσεις και φωτογραφίες, παρτίδες, αρκετές από αυτές σχολιασμένες, προβλήματα, ασκήσεις συνδυασμών καθώς και άρθρα και ανταποκρίσεις από άλλους συνεργάτες (ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ηλία Κουρκουνάκη ο οποίος είχε αρκετά συχνή συμμετοχή στη στήλη αν και βρισκόταν στον Καναδά). Μια άλλη πολύ σημαντική επιτυχία της στήλης και κατά συνέπεια του συντάκτη της ήταν η δημοσίευση μιας μεγάλης φωτογραφίας στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το 1984, από σχολικούς αγώνες στην πλατεία Αριστοτέλους με τη συμμετοχή περίπου πεντακοσίων παιδιών.
Μετά το θάνατο του Σιαπέρα, τη στήλη ανέλαβε ο Μανώλης Πιμπλής, ο οποίος σήμερα αξιοποιείται στα “ΝΕΑ” και τον “Ταχυδρόμο” σε θέματα γενικότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία τρία χρόνια συντάκτης είναι ο Κοσμάς Κέφαλος. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει και τις αλλαγές στη σύνταξή της, η σκακιστική στήλη των “ΝΕΩΝ” συνεχίζει να ικανοποιεί υψηλά στάνταρ. Είναι σχεδόν καθημερινή και έχει πολύ καλή κάλυψη τόσο της ελληνικής επικαιρότητας όσο και σημαντικών ειδήσεων από το διεθνή χώρο. Αυτό που συνεχίζει να την κάνει ξεχωριστή όμως ανάμεσα στις σκακιστικές στήλες των υπόλοιπων εφημερίδων είναι ο εμπλουτισμός της με άρθρα και αναφορές πέρα από την στείρα ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων στα οποία αναφέρεται. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το άρθρο για τον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων στη Ρόδο με βιογραφική αναφορά στον νικητή Ναν, αλλά και η αναγγελία της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων στην Κρήτη απόσπασμα της οποίας και αναδημοσιεύουμε.
Η Ευρώπη επιστρέφει στη Γόρτυνα (Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, 16/10/2007)
Ο ΜΥΘΟΣ λέει πως όταν ο Δίας ερωτεύθηκε την πριγκίπισσα της Φοινίκης Ευρώπη μεταμορφώθηκε σε ταύρο και τη μετέφερε στη Γόρτυνα, έναν από τους πιο σημαντικούς σήμερα αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, στην πεδιάδα της Μεσαράς του Νομού Ηρακλείου. Από το ζευγάρωμα του Δία με την Ευρώπη γεννήθηκαν ο Ραδάμανθυς, ο Σαρπηδόνας και ο μυθικός βασιλιάς Μίνωας. Ο τελευταίος παντρεύτηκε την Πασιφάη, κόρη του Ήλιου και της νύμφης Κρήτης και απέκτησε οκτώ παιδιά. Καρπός… μοιχείας της Πασιφάης με ταύρο (προξενητής ο Ποσειδώνας) ήταν ο αιμοδιψής Μινώταυρος.
Πλούσια και συναρπαστική η ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να γοητεύει και να προσελκύει επισκέπτες στους τόπους δράσης των μυθικών ηρώων. Το ερχόμενο δεκαήμερο οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι σκακιστές θα βρεθούν στο Ηράκλειο και θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά μνημεία, αλλά και τη σημερινή, σύγχρονη Μεγαλόνησο. Αυτά, στο περιθώριο της κύριας δραστηριότητάς τους, που θα είναι η συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων 2007.(…)